Верче, иди да видиш лястовичката

Тук сме ние.

Moderator: Adm

Верче, иди да видиш лястовичката

Postby set » 15 Jul 2009 08:22

http://dnes.dir.bg/2009/07/14/news4766362.html

И после да ни покажеш снимки. :)
А виждали ли сте морето вие, когато ураганът го люлее
и сее в него като семе смърт.
User avatar
set
Баш авджия
 
Posts: 6405
Joined: 25 Nov 2008 15:22
Location: В пустинята

Re: Верче, иди да видиш лястовичката

Postby vyara » 15 Jul 2009 08:33

set wrote:http://dnes.dir.bg/2009/07/14/news4766362.html

И после да ни покажеш снимки. :)

Е, ама то трябва лично да се види.
Иначе забравих да ви кажа, че отблизо, много отблизо наблюдавах лястовички този път на морето. Освен няколкото дежурни гнезда под стрехите на лятната кухня, имаше и гнездо в банята - точно над една лампа. И там се бяха излюпили 4-5 лястовичета, пред очите ми буквално пораснаха. Бяха пухести като пристигнахме, едни мъничета, курдисани едно до друго със зяпнали човтки, а накрая се опериха като майка си и излетяха. Един ден, тъкмо пера в банята и го гледам последното как се куми на ръба на гнездото, а майка ми отвън го зове и му чурулика нещо, а то само писука и се опъва. До вечерта и то излетя. Хем от гнездото до изхода на банята има завои и трябва да избягваш и хората, които влизат. После една друга лястовичка няколко дена се учи да си прави гнездо, но някаква начинаеща беше. Гледам я до външната чешма как си пълни човтката с кал и сламки и гребе, гребе кал, все едно я яде. После ходи да клепа и лепи по плочките, ама то фаянс, иди че го лепни! И пръска ли пръска цялата баня с кал и клечки отгоре додолу. Жените, които чистеха мрънкат ли мрънкат и те всяка сутрин, ама как да изгониш лястовичка!? Онази хитрата го беше спретнала над една лампа на стената, а тази се мъчи директно на плочките, ама тц. И в чуждо гнездо не влизат, трябва да си е тяхно, така ми казаха. Бе големи сладури.
User avatar
vyara
 
Posts: 4495
Joined: 25 Nov 2008 16:14

Re: Верче, иди да видиш лястовичката

Postby Дърт вълк » 15 Jul 2009 09:41

Близо до нас, на петдесетина километра на прозореца на едно училище се бе излюпило бяло лястовиче. Хора почнаха да ходят да го видят, и ние щяхме с малкото вълче. Но събориха гнездото и бялото лястовиче не се видя.
Не мога да измисля и приема никакви мотиви за такава постъпка.
Първите спомени от детството ми са, че нашата къща няма врати и прозорци на втория етаж. За през зимата нашите я бяха напълнили със снопове царевичак, да не навява сняг. Пролетта овцете изядоха царевичака и дойдоха двойка селски лястовици и си свиха гнездо за фасунката на лампата. Нашите постилаха отдолу в-к Земеделско знаме. Следващото лято имаше вече стъкла и се преместиха под сайванта. Сутрин на развиделяване едната пееше на жицата на радиоточката.
Веднъж ходихме на селсксата гробища и там в една обредна сграда на тавана имаше гнездо, но точно на средата. Прилича на чирпак с много къса дръжка, забита в тавана. Викам на Вълчето тая ластовица е много самодадеян архитект, като понатежат малчуганите, може да се изтърси на земята. А Вълчето вика - да, но ако издържи, птичетата ще са в най-защитеното жилище.
http://www.4coolpics.com/pics/0200/043640200319.jpg - селска ластовица тарикат.
А пред Дома на армията има колони и там има гнездо на селска ластовица, което следващата година е било достроено до гнездо на градска ластовица.
User avatar
Дърт вълк
 
Posts: 1430
Joined: 01 Jul 2009 09:03

Re: Верче, иди да видиш лястовичката

Postby firebird » 15 Jul 2009 09:54

Размечтах се с тия лястовици и снимки...
В тия валежи непрестанни не съм ходила да нимам кой знае от кога.
А стоейки у дома, у големо Софийско село виждам само бързолети, летят като луди покрай балкона, правят "БЖЖЖЖЖЖЖТ" , а малък разбойник виси на балкона и ги гледа омаян. (на мама птичарчето то)
Много са бързи, за да ги снимам, имам некои, амааа не са най-хубавите
http://firewyre.multiply.com/photos/album/14/14#1
Висенето в Интернет никога не е много. Спането е малко. [comp1]
User avatar
firebird
Пиле шарено
 
Posts: 5004
Joined: 10 Dec 2008 13:29
Location: пред компютъра


Return to 30, 40 и още

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron